Zelenjava, ki je bolj zdrava kuhana

Avtor: Ana Arko

Šparglji so nizkokalorični in bogati s kalcijem, magnezijem, cinkom in drugimi minerali ter beljakovinami, snovmi, ki smo jih deležni, če jih toplotno obdelamo.

Šparglji so nizkokalorični in bogati s kalcijem, magnezijem, cinkom in drugimi minerali ter beljakovinami, snovmi, ki smo jih deležni, če jih toplotno obdelamo.

Večina zelenjave je bolj zdrava surova, saj se veliko hranilnih snovi med kuhanjem izgubi, zato vas bo morda presenetilo dejstvo, da so nekatere vrste zelenjave v resnici bolj zdrave, če jih skuhamo.

Korenček

Vsi vemo, da je korenček dober za vid, in sicer zaradi bogastva beta-karotena, pigmenta, ki korenčku daje barvo, telesu pa služi kot vir vitamina A in kot antioksidant, ki upočasnjuje staranje možganov in pljuč, pri čemer po drugi strani povečuje tveganje za raka pljuč pri kadilcih. A večjo količino beta karotena iz korenčka dobimo, če je kuhan kot surov.

Paradižnik

Ljubimo ga v vseh njegovih oblikah, toda najboljše iz njega dobimo, če ga toplotno obdelamo. V surovi obliki smo deležni le štirih odstotkov mogočnih antioksidantov in likopena, ki jih vsebuje. Surov paradižnik ima čvrste stene, ki znatno otežujejo njihovo presnovo in absorpcijo obilice hranilnih snovi. Skuhan telo oskrbi z bistveno več likopena, pigmenta, ki je zelo koristen za zdravje kosti in srca.

Špinača

Vsi vemo, da je Popaju špinača dajala nadčloveško moč, in sicer zaradi bogate vsebnosti železa, ki pa ni edino njeno hranilo. Ta zelena zelenjava je polna vitamina B. In zakaj je kuhana špinača boljša kot surova? Odgovor je preprost – kuhanje povečuje količino, ki jo pojemo v enem obroku, s tem pa tudi povečamo vnos vseh njegovih hranilnih snovi.

Šparglji

Šparglji so zakladnica raznolikih vitaminov in antioksidantov, ki pomagajo telesu v boju proti vnetjem. Toda zaradi čvrstine vlaknin, surove špaglje težko prebavimo in iz njih ne dobimo večine teh hranil. Šparglji so nizkokalorični in bogati s kalcijem, magnezijem, cinkom in drugimi minerali ter beljakovinami, snovmi, ki smo jih deležni, če jih toplotno obdelamo, denimo v slastni omleti.

Buča

Čeprav je misel na uživanje surove buče malce čudna, to ne pomeni, da je ne bomo uvrstili na naš seznam. Kuhana buča ima veliko hranilno vrednost, podobno kot njena sorodnica bučka, saj sta obe bogati z antioksidanti, kot je že omenjeni beta-karoten. Buče so ob tem polne vitaminov A in C, kot tudi kalcija in železa, ki se med toplotno obdelavo ne izgubijo.


Delite objavo s prijatelji:
 
 

Nedavne objave: 
  • Werner na prvo mesto vedno postavi družino

    Priljubljeni pevec Werner Brozović (49) si je letos prvič privoščil prave, dolge počitnice. Po Maldivih, ki jih z družino obišče prav vsako leto, je užival še na hrvaški obali. »Včasih so bili trije tedni Maldivov dovolj, da sem se spočil, zdaj pa potrebujem malo […]

  • Ana Klašnja se na plaži sonči kar zgoraj brez

    Ana Klašnja je na svojem Instagram profilu pokazala, da je še kako drzna, ko se odpravi na plažo. Ana te dni počitnikuje nekje ob hrvaški obali, kjer je nastala tudi omenjena fotografija. Na njej Ana kaže hrbet, a je vsem dobro vidno, da ne nosi zgornjega dela kopalk. Kaj hitro po objavi so sledili […]

  • Povsem v svojem elementu

    Skorajda sočasno s temle s štirikolesnim pogonom ter z dvolitrskim turbodizlom opremljenim Renegadom smo imeli možnost preizkusiti tudi tistega na sprednji pogon in s precej manj zmogljivim motorjem. Oba imata svoj smisel. Medtem ko je tisti z manjšim motorjem povsem primeren za vsakodnevno vožnjo, drugi kandidat zmore […]

  • Prihaja Honda ADV 300

    Honda X-ADV je nekoliko premešala ustaljene ritme na lestvicah najbolj prodajnih motociklov (pri nas je situacija sicer nekoliko drugačna), v obodboju od januarja do septembra 2018 pa je v Italiji celo presegla prodajo sicer najbolj prodajanega bavarskega GS-a, skupno pa se je v letu 2018 uvrstila na skupno sedmo mesto v Evropi. Vendar […]

  • Eva Černe na Čarobnem dnevu: Otroci so najbolj iskrena publika

    Arboretum Volčji potok bo v nedeljo, 1. septembra, ponovno na stežaj odprl vrata zabavi in čarobnim trenutkom, ki kar kličejo družine na nepozabna doživetja. V čarobnih kotičkih zelene dežele se namreč obeta barvito dogajanje za vso družino. Poskrbljeno bo za ustvarjalne rokice, športne […]

  • Janja Garnbret na Japonskem s trojnim zlatom potrdila olimpijsko normo

    Težko je našteti vse mejnike, ki jih iz leto v leto na novo postavlja slovenska super šampionka vertikale. Pri komaj dvajsetih letih ima s svetovnih prvenstev sedem kolajn, od tega šest zlatih, s čimer je postala najuspešnejša tekmovalka v zgodovini športnega plezanja. Dve zlati kolajni in eno […]

  • Porsche Taycan opravil še zadnji veliki preizkus pred razkritjem

    Le še nekaj dni, natančneje dva tedna in en dan nas loči do uradne predstavitve Porscheja Taycan. Prvi električni Porsche v zgodovini znamke se bo sicer, kot smo že poročali, predstavil na v treh državah in na kar treh celinah naenkrat; na Kitajskem, v Nemčiji in pa v Kanadi. A še preden avtomobil […]